Naar boven

Vakantie te lijf

Door Nynke | Gaos Events - 18 augustus 2017 - #justtalk

Vakantie te lijf

Vakantie. De herkomst van dit woord komt uit het zgn. Laatlatijn en betekent: vrij zijn. Destijds symboliseerde het de periode waarin er geen rechtszittingen gehouden werden. Daar was vrijstelling voor. Het was dus vooral werk gerelateerd.

Out of the box

Een poosje geleden heb ik tijdens een vakantie een boek gelezen over het ontstaan van het toerisme. Daarin werd vooral de link gelegd tussen het geloof en de behoefte om te reizen naar plekken die van oudsher belangrijk zijn in de Bijbel en Koran. Reizigers waren lang van huis en verbleven onderweg in kloosters, cafés, boten, taveernes etc.

Tegenwoordig is vakantie een middel om weg te zijn van het gewone leven. Een periode om ‘er even helemaal uit te zijn’. Out of the box op z’n goed Nederlands.

Ook ik ben dol op vakantie maar ik heb er wel 1 groot probleem mee. Ik heb nogal de neiging om helemaal door te slaan. Dat beetje discipline dat ik heb, laat ik blijkbaar ook thuis. En dan heb ik het over het bovenmatig ontdekken van de lokale culinaire gewoonten en gebruiken. Oftewel, zet mij in Italië in een supermarkt en ik heb de tijd van mijn leven. Om na de hoofdmaaltijd nog gewoon een fles wijn drinken met daarbij de nodige lokale snacks.

O ja, en dan is er in de middag voor de warme maaltijd ook nog geborreld met alles erop en eraan. En dat ‘t liefst dag in dag uit. Een tempo dat ik met gemak heel lang kan volhouden want ik houd wel van een beetje structuur waarbij je dus niet hoeft na te denken over wat er gaat komen. Zorgeloos zijn. Daar staat vakantie voor mij voor.


Grote kledingmaat

Het nadeel, en daar komt het probleem waar ik eerder over sprak, is dat ik na elke ‘zorgeloze periode’ in een andere kledingmaat terechtkom. Een grotere welteverstaan. Helaas ben ik niet gezegend met genen die vetcellen automatisch laten oplossen. Nee, ik moet er pijn voor lijden om weer terug in vorm te komen.

Alcoholische drank laten staan en eten afmeten zodat je hoeveelheden hebt die net in een doosje Hertog Chocomomentje of Aardbeienkwartiertje passen. De kenners weten precies wat en hoeveel ik bedoel.


Weer aan het werk

Nu, zou je denken: leer jij daar niet van? Nee dus. Het zit in mij en ik heb me daar bij neergelegd. Van het ene uiterste naar het andere. Hollen of stilstaan. En in mijn geval kan het ook niet anders aangezien ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt: het bedenken en organiseren van allerlei leuke en lekkere activiteiten voor groepen.

Na mijn vakantie heb ik de werkruimte opgeruimd en opnieuw ingericht. En dus heb ik met groot verlangen en veel water in de mond naar de inhoud van de Tapasbox gestaard. Naar de doosjes welteverstaan waarin ik in gedachten al heerlijke ingrediënten zag zitten om thuis tapas te maken. Zo, hup uit het doosje in het schaaltje of pannetje.

Allemachtig, lang leve de vakantie. De reserveringen liggen gelukkig even stil. Kan ik na mijn vakantie gerust aan mijn lijf werken.

Nynke | Gaos Events