Naar boven

Gekeurd en te licht bevonden

Door Nynke | Gaos Events - 29 mei 2017 - #justtalk

Geen rimpeltje te zien

‘Uhm, zeg, deze komt bij mij thuis niet door de keuring’. Een poosje geleden hoorde ik deze opmerking tijdens een kookworkshop als bedrijfsuitje. En het gebeurt niet vaak maar ik stond met mijn mond vol tanden. De paprika was gekeurd en te licht bevonden……

Goed, ze had natuurlijk recht op goede ingrediënten, maar in dit geval was dit niet erg aangezien de paprika in hele kleine stukjes in de Spaanse albondìgas zou belanden. En daar zie je dan echt geen rimpeltje meer in.

Bodyfashion nl blog

Toch, deze opmerking raakt me. Ik besef dat we soms niet meer weten wat gewoon is. Dat je gewoon de pitten uit aardappelen kunt snijden voordat je ze in de patatas bravas gebruikt. Dat je juist rijp fruit nodig hebt om heerlijke Sangrìa te maken. En dat je Serranoham eigenlijk niet in de koeling hoeft te bewaren omdat ze al gedroogd is.

Naar de Primark

goedkope kleding

Later in de tijd las ik een artikel van chefkok Estee Strooker die adviezen gaf over welke ingrediënten nog te gebruiken waren ondanks hun gerimpelde uiterlijk of verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Om zo aan te geven hoeveel eten wij onterecht weggooien. En nog veel later hoorde ik mijn nichtje zeggen dat ze naar de Primark gaat om goedkope kleding te kopen want dan kun je wat meer kopen (en weggooien).

Ik ben vol ongeloof. Vol verbazing en zelfs beledigd over zoveel onwetendheid. Hoe kan het dat je in dit tijdperk van alles weten je niet beseft wat voor gevolgen het heeft om dingen te gemakkelijk weg te gooien. Menselijke inzet, natuurlijke grondstoffen, tijd, geld etc. huppatee, zo down the drain.

Maar ja, weten wij veel zo langzamerhand. Afgezien van de moestuintjes van de Albert Heijn weten steeds minder mensen waar voedsel vandaan komt, hoe het groeit en bovenal, welke moeite er voor nodig is om dit te kunnen krijgen. Met de onwetendheid heb ik dan nog niet eens zoveel moeite maar het is meer de onverschilligheid waarmee dat gepaard gaat. 


2 Shirts voor 'goedkopie' 

En toch. Moet ik wel degene zijn die hier belerend over is. Immers, ook ik kocht als tiener liever 2 shirts voor ‘goedkopie’ in plaats van 1 duurder exemplaar. En nog steeds geef ik liever de kapjes brood aan de eenden dan dat ik ze zelf op eet. Kan ik me dan troosten met het idee dat ik me daarvan bewust ben? Ja, ik denk het wel. Ik ben namelijk nu wel geïnteresseerd, ik gebruik bewust en ik heb van huis uit geleerd dat ik zuinig op mijn spullen moet zijn. Dat maakt wel het verschil. 

Jurkje kopen

Misschien moet ik dat mezelf nog eens extra vertellen als ik in de spiegel kijk van het pashokje om te constateren dat dat kwalitatief betere jurkje mooier staat. Dat ik de prijs ervan moet betalen omdat ik anders net zo hard meedoe aan die wegwerpcultuur. Ik kijk nog even op het label naar de soort stoffen die zijn gebruikt: en ja, gelukkig. Ik kan het maar beter met de hand wassen en ik mag strijken. Koesteren dus. Dat jurkje komt door de keuring. Hebbes!

Nynke | Gaos Events