5 fabels en feiten over zonnen en zonnebrandcrême

Door Tess - 04 juli 2017 - #justtalk , Tips & Tricks

Na de verrassing afgelopen dinsdag dat ik de blogwedstrijd had gewonnen, kwam direct de stress. Waar zal ik over schrijven? Na een boottochtje afgelopen zondag waarin ik ondanks de wolken toch flink verbrandde, wist ik gelijk het perfecte belangrijke onderwerp. 
Veel plezier van mijn blog! Tess

Fabel 1. Als je een shirt aantrekt, verbrand je niet

Helaas pindakaas. Ook met een shirt aan, verbrand je eronder. Hoe donkerder en dikker het shirt, hoe beter wel de bescherming. Maar een wit shirt is net zo zonwerend als factor 10 op je huid smeren. Dus niet echt afdoende voor een goede zonbescherming. 

Fabel 2. De wolken en schaduw zorgen ervoor dat ik niet verbrand

Aii ook fout. Sterker nog, als de zon af en toe door de wolken piept heb je kans om flink te verbranden, doordat de zon terugkaatst tegen de wolken en je dus dubbel in de zon zit. En omdat je niet smeert 'want het is bewolkt' ben je nog eens extra de pisang. De geflambeerde pisang dan. Ook voor de schaduw geldt dat weerkaatsing van wit zand, de zee of het zwembad etc geldt dat je nog steeds recht zonlicht krijgt. Dus ook in de schaduw of op een bewolkte dag moet je je goed insmeren.

Fabel 3. Als je maar vaak genoeg naar de zonnebank gaat, ben je goed beschermd

Blijf smeren, ook je zonnebankhuidje is niet bestand tegen de flinke stralen in hoog zomer. Zeker niet als je een stuk naar het Zuiden reist waar de zon nog rechter boven je staat en harder brandt. En als we het er toch over hebben, zonnebankgebruik wordt steeds meer afgeraden. Dat brengt ons op de volgende fabel.

Fabel 4. De zonnebank is minder schadelijk dan de zon

Neeeeej. Dat is niet waar. Pas ook op met de zonnebank. Hoe meer UV-stralen je krijgt, hoe ontvankelijker je bent voor huidkanker. Welke soort UV-stralen je krijgt, maakt daarbij niet uit. Lees bijvoorbeeld de zonnebankfabels van het KWF. 

Fabel 5. Met een ‘all day’ zonnebrandcrème ben ik de hele dag beschermd

Nee en dat mag zelfs ook niet meer zomaar gezegd worden door een merk in Europa. Er zijn van allerlei dingen van invloed op hoe goed je creme beschermt. De kracht van de zon, wat je allemaal op zo'n dag doet, je huidtype, hoeveel je eraf zweet, hoe vaak je je om hebt gekleed. Blijf dus elke paar uur smeren. En kijk je op de verpakking van zo'n creme dan zie je dat ze zelf aan hun 'all day' met allemaal voorzichtigheidjes afbreuk doen. 

Mijn tips:

☼ kijk goed op de fles, er moet een beschermer inzitten voor UVA én UVB
☼ het is irritant maar smeer elke 2 uur, smeer dan heel goed en doe het 5 minuten later nog een keer, dan heb je zeker weten elk plekje van je lichaam bereikt
☼ kijk eens naar die nieuwe rollers, die zorgen voor heel wat minder gedoe en gesmeer
☼ smeer altijd na het zwemmen, het blijft er echt niet op zitten in het water, als je eruit komt ben je dus onbeschermd
☼ wees niet eigenwijs, je wilt toch geen risico lopen alleen maar omdat je dan een leuker kleurtje hebt als je terug komt van vakantie?