Naar boven

#mijnmaat

Hoe meet ik mijn bh-maat?

Je cupmaat bestaat uit een cijfer voor de omvangsmaat (bijvoorbeeld 75) en de letter voor je cupmaat (bijvoorbeeld C). Samen vormen ze je BH-maat. Het cijfer voor de omvangsmaat krijg je door de onderwijdte van je lichaam te meten. De cupmaat krijg je door de bovenwijdte te meten. 


Je omvangsmaat opmeten
 • laat bij voorkeur iemand anders meten, dan krijg je de beste meting (je partner/vriendin/moeder)
 • draag een recente bh die het beste past
 • sta ontspannen en houd je adem niet
 • span het meetlint zo dat het strak om het lichaam zit, maar niet knelt 
 • meet onder de beugel van de bh (zie afbeelding)
 • zorg dat het meetlint netjes horizontaal zit
 • schrijf de cijfers op en lees daarna je maat af in de tabel hieronder
Je bovenwijdte meten
 • Span het meetlint losjes om je borsten
 • Zorg dat het meetlint over de tepels valt en horizontaal zit
 • Meet de borstomvang en de rugomvang
 • Trek van de borstomvang de rugomvang af
 • Bekijk je maat in de tabel hieronder
 
Gemeten onderwijdte  BH maat                                   Cupmaat              Borstomvang - rugomvang =
58-62 cm 60 B 14-16 cm
 63-67 cm 65 C 16-18 cm
 68-72 cm 70 D 18-20 cm
 73-77 cm 75 E 20-22 cm
 78-82 cm 80 F 22-24 cm
 83-87 cm 85 G 24-26 cm
 88-92 cm 90 H 26-28 cm
 93-97 cm 95 I of J 28-30 cm
 98-102 cm 100 K 30-32 cm
103-107 cm 105    
108-112 cm 110    
 

Een mooi silhouet

Dat is een snelle winst bij het dragen van de juiste maat bh. De bh trekt niet in de rug en schouders. En tekent daardoor niet af in de kleding die eroverheen wordt gedragen. De hoogte van de borst klopt en zorgt voor een mooie decolleté en een mooie aftekening in strakkere kleding. En eventuele rolletjes onder oksel en op de rug worden beter afgedekt. Strakke shirts en jasjes dragen daardoor een stuk mooier. Ook zorgt de juiste cup ervoor dat er geen bolling verschijnt boven de borst.

Minder klachten & meer zelfvertrouwen

Veel vrouwen met een grotere cupmaat denken dat een andere maat bh geen oplossing is voor de klachten die zij ervaren. Toch is er met de juiste maat bh veel op te lossen. Doordat de houding verbetert of de druk op een andere plaats komt te liggen. Soms lukt dat met een grotere maat, soms zelfs met een kleinere. De juiste maat bh kan zorgen voor een plattere buste, een hogere buste, een mooier decolleté of juist meer borst. Een kleine verandering, kan soms voor een groot effect zorgen. Omdat je borsten zo’n opvallend gedeelte zijn van je lichaam, is dat voor veel vrouwen belangrijk.
 

Maatadvies

Het is voor de medewerkers in in een lingeriespeciaalzaak een kleine moeite om jouw maten op te meten. Sommige vrouwen laten bij elk bezoek voor de zekerheid hun borstomvang nameten. Andere vrouwen laten hun maten 1x per jaar opnemen. Dat is het advies van de specialist, minimaal 1x per jaar een meting. Je lichaam verandert om tal van redenen. Bij gewichtsverandering, door hormonen, bij zwangerschap, in de overgang, bij gezondheidsproblemen, ouder worden of gewoon zomaar zonder reden.

Echt helemaal zeker weten?

Vraag het de specialist. Er worden twee maten gemeten over uw bh of strakke t-shirt heen. De bovenwijdte voor de cupmaat, dat wordt precies gemeten van rug tot aan de tepel. En de onderwijdte voor de omvang van de bh. Dat gebeurt onder de borst. U kunt het op een meetkaartje laten schrijven, zodat u uw maat altijd bij u heeft. Laat op dit kaartje ook de datum schrijven dat het is opgemeten. U kunt dan zelf in de gaten houden, wanneer het tijd is voor een nieuw meetadvies. Wilt u nog graag wat extra advies, over de meest geschikte bh of bepaalde problemen? De specialist heeft voor bijna elke vraag een passende oplossing.