Let's talk bodyfashion


De beha is 600 jaar oud. Tussen de restanten van een kasteel in Tirol vonden archeologen 600 jaar oude lingerie. Wat eerst restjes textiel leek te zijn, bleek na het restaureren een voorloper van de huidige bh. En koolstofdatering wees uit dat ze dateerden uit de 15e eeuw. Twee cups, schouderbandjes, maar ook een stuk stof dat het decolleté bedekte. En mooi versierd met kant. Niet alleen op de bandjes, maar ook op de zoom en er is nog een versiering te zien tussen de cups.

‘Banden over de borsten en borstzakken’. Omdat er pas in de 19e eeuw over bh’s werd geschreven, werd er lange tijd gedacht dat het toen ook pas bestond. Mary Phelps Jacob vroeg in 1914 als eerste patent aan op de bh. Dat dit achteraf gezien honderden jaren na het ontstaan ervan pas gebeurde maakt deze ontdekking extra bijzonder. Vóór de 19e eeuw werd er alleen geschreven over banden over de borsten en zakken voor de borstomvang. Een ruwe en grove omschrijving van wat er nu eigenlijk op de foto’s als best zacht en comfortabel uitziet.

Tegenwoordig hebben we daar geen last meer van. Lingerie is fijn, draagbaar, zacht, meebewegend en vooral erg mooi. Dus wacht niet langer en verwen je zelf met wat moois. Er is keuze genoeg. Wil je ons mailen? Graag natuurlijk. Dat kan op bodytalk@bodyfashion.nl.